Typy kávovarov na espresso, ktoré by ste mali poznať!
Jun 17, 2022
Hlava varenia E61
E61 je názov espressa, ktoré bolo uvedené na trh v roku 1961 talianskou spoločnosťou Faema. Tento stroj začal novú éru espressa. E61 nebol len prvým strojom s výmenníkom tepla, čo znamenalo, že na prípravu espresso sa používala čerstvá voda namiesto vody z kotla. Bol tiež prvým, ktorý integroval čerpadlo na vytvorenie tlaku namiesto použitia ručne ovládanej páky. E61 je legendárny pre svoju varnú skupinu, ktorá váži medzi 4 a 5 kg. E61 je vyrobený z pevnej mosadze. Termosifónový systém neustále cirkuluje horúcu vodu cez varnú skupinu, udržuje ju neustále vyhrievanú a poskytuje stabilnú teplotu. Význam varnej skupiny E61 spočíva v mechanizme v hlave varenia, ktorý umožňuje nasýtenie puky pred varením. Prostredníctvom tohto procesu predinfúzie je voda na varenie pomaly a tlmene vedená do portafiltra. Toto všetko je regulované predinfúznym valcom v hlave varenia, ktorý umožňuje pomalé zvyšovanie tlaku. Výsledkom je perfektné espresso.
Dvojitý kotol
Stroj s dvoma kotlami má kotol, ktorý sa používa na varenie kávy, a druhý na výdaj pary a horúcej vody. Obidva kotly sú nezávislé od seba a pomocou PID na každom kotle možno teploty kotlov regulovať samostatne. Varný kotol je zvyčajne menší ako kotol na horúcu vodu a paru. Dôvodom, prečo je kotol na paru a horúcu vodu väčší, je to, že obsah sa spotrebováva oveľa rýchlejšie ako varný kotol, pretože teplota v parnom kotle je oveľa vyššia. Espressostroj s dvoma kotlami je teplotne stabilnejší v porovnaní s espressostrojom s výmenníkom tepla, pretože môžete regulovať dva kotly samostatne.
Výhoda: Môžete súčasne napeniť mlieko a variť. Máte plnú kontrolu nad teplotou varenia a teplotou pary samostatne pomocou PID. Môže produkovať väčšie množstvo kávy v porovnaní s výmenníkom tepla.
Nevýhoda: Drahšie ako výmenník tepla
Odporúčaný espressostroj: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto
Výmenník tepla
Espressostroj s výmenníkom tepla znamená, že má dva systémy cirkulácie vody. Pretože kotol nie je úplne naplnený vodou, para sa môže vytvárať na vrchnej strane kotla. Pri varení stroj cirkuluje čerstvú vodu cez veľký kotol, kde sa zahrieva na optimálnu teplotu varenia a potom sa vedie do varnej skupiny a dole do kávovej puky. Takto sa na varenie espresso vždy používa čerstvá voda. Keďže skupina E61 neustále cirkuluje varnú vodu cez hlavu varenia, získate veľmi teplotne stabilnú varnú vodu. Pri napenení mlieka sa para, ktorá sa predtým nachádzala v hornej časti kotla, uvoľní a znovu sa vytvorí tlak pary.
Výhoda: Lacnejšie ako espressostroje s dvojitým kotlom a môže súčasne napeniť mlieko a variť.
Nevýhoda: Menšia kontrola nad teplotou varenia (výnimkou sú výmenníky tepla s PID) a pred každým varením je potrebné vykonať tzv. "Cooling flush".
Odporúčané espresso stroje: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500
Dipper systém
Ručná páka na espresso stroji je to, čo z vás urobí skutočného profesionála.
Najväčší rozdiel medzi inými bežnými espresso strojmi je samotná varná skupina s ručnou pákou, ktorá sa tiež nazýva „Boston lever group“.
Dipper systém je jedinečný spôsob varenia espresso. Tým, že zatiahnete ručnú páku, začne sa predinfúzia, kde sa zavádza varná voda pri nízkom tlaku, aby sa pomaly a rovnomerne nasýtila puck. Horúca voda z kotla prúdi do masívnej varnej skupiny a ochladzuje sa na správnu teplotu. Ak pustíte páku a necháte ju vrátiť sa do pôvodnej polohy, prietok vody sa zastaví a pružina s piestom pomaly stúpa na tlak varenia 9-10 barov, potom pomaly klesá tlak na konci celého cyklu. To dáva espresso strojom s boston ručnou pákou jedinečnú chuť espressa, ktorá sa často považuje za jemnejšiu a sladšiu, pretože na konci varenia znižuje tlak.
Výhoda: Vytvára espresso ako žiadny iný typ espresso stroja. Poskytuje jedinečný zážitok z varenia.
Nevýhoda: Keďže má dlhú páku, espresso stroj zaberá dosť miesta. Je drahší v porovnaní s výmenníkom tepla a niektorými dvojitými kotlami.
Odporúčaný espresso stroj: Profitec Pro 800
Espresso stroje s vibračným čerpadlom
Vibračné čerpadlo bolo uvedené na trh začiatkom 70. rokov spoločnosťou Ulka Co.
Pretože bolo lacnejšie ako iné čerpadlá, urobilo espresso stroje pre domáce použitie oveľa cenovo dostupnejšie. Vibračné čerpadlo má výkon 15 barov, ktorý sa dá pomocou expanzného ventilu znížiť na 9 až 10 barov.
Tlak sa vytvára pomocou odporu kávovej puck. Preto je veľmi dôležité nájsť dokonalé mletie a použiť správne množstvo kávy v portafiltri. Ak niektorý z týchto parametrov nie je správny, nedosiahne sa správny tlak.
Pretože vibračné čerpadlo pri aktivácii veľmi vibruje, vydáva dosť hluku, a preto výrobcovia izolovali celé telo stroja. Výhodou vibračného čerpadla je, že je jednoduché a lacné na opravu. Nevýhodou je, že espresso stroje s vibračným čerpadlom sa nedajú priamo pripojiť k zdroju vody.
Espresso stroje s rotačným čerpadlom
Rotačné čerpadlo je väčšie a ťažšie ako vibračné čerpadlo a má viac sily. Môže dodávať rovnomerný tlak viacerým varným skupinám a používa sa najčastejšie v komerčných espresso strojoch. Má dlhšiu životnosť, ale je drahšie a ťažšie opraviteľné.
Jedinečným aspektom rotačného čerpadla je, že je takmer tiché, čo mnohí oceňujú. Espresso stroje s rotačným čerpadlom môžu byť tiež priamo pripojené k zdroju vody.