Presná kontrola nad prípravou espressa pomocou techník profilovania toku
Jan 01, 2023
Bežná technika, ktorá sa používa s prietokovými profilovacími strojmi, sa nazýva „ramping pre-infusion“ a spočíva v tom, že sa začína s nízkym prietokom vody a postupne sa zvyšuje prietok vzduchu počas prvých desiatich až pätnástich sekúnd procesu extrakcie. To pomáha znižovať pravdepodobnosť kanálikovania (nerovnomerná extrakcia), fenomén, ktorý je zodpovedný za nekonzistentnú extrakciu espresso shotov s jasnými/hladkými chuťami, tým, že sa kávová usadenina mieša s vodou.
Technika znižovania prietokovej rýchlosti, keď sa proces extrakcie blíži k svojmu koncu, je ďalšou bežnou aplikáciou prietokových profilovacích strojov. Keďže kávové zrno sa stáva menej odolným počas procesu extrakcie, prietok vody sa prirodzene zvyšuje, keď sa proces blíži k svojmu koncu. Udržiavaním konštantnej prietokovej rýchlosti pomocou regulácie prietoku môžete usilovať o požadovaný výkon bez ohľadu na to, ako jemne je káva mletá. To vám umožní objavovať nové recepty a chute, ktoré by ste inak nemohli vyskúšať.
Niektoré prietokové profilovacie stroje, vrátane Profitec Pro 700 a Rocket R nine one, používajú lopatku alebo ovládací prvok na reguláciu otvoru ventilu medzi nádobou a varnou komorou. To poskytuje okamžitú kontrolu nad rýchlosťou pohybu skupiny a umožňuje aj klikateľnú ikonu na prednej strane obalu. Pomocou techniky profilovania prietoku môžete zlepšiť kvalitu a konzistenciu vašej prípravy espressa. Môžete dosiahnuť ešte lepšie výsledky inštaláciou súpravy na vylepšenie prietokového profilovania, čo sa odporúča pre Profitec-espresso stroje s E61 skupinovou hlavou.