Preskočiť na obsah
Precis kontroll över espressobryggning med flow profiling-tekniker - Barista och Espresso Precis kontroll över espressobryggning med flow profiling-tekniker - Barista och Espresso

Presná kontrola prípravy espressa pomocou techník profilovania prietoku

Profilovanie prietoku je technika používaná pri príprave espressa na presné riadenie rýchlosti varenej vody. To sa dá dosiahnuť pomocou masky profilovania prietoku, ktorá Profitec Pro 700 alebo Rocket R nine one.

Bežná technika používaná pri maskách na profilovanie prietoku sa nazýva „stupňovitá predinfúzia“ a zahŕňa začatie s nízkym prietokom vody a postupné zvyšovanie prietoku vzduchu počas prvých desiatich až pätnástich sekúnd extrakcie. To pomáha znížiť pravdepodobnosť kanálovania (nerovnomernej extrakcie), javu zodpovedného za nekonzistentnú extrakciu espressa s čistou/hladkou chuťou, zmiešaním mletej kávy s vodou.

Ďalšou bežnou aplikáciou strojov na profilovanie prietoku je technika znižovania prietoku, keď sa proces extrakcie blíži ku koncu. Keďže sa kávové zrno počas procesu extrakcie stáva menej odolným, prietok vody sa prirodzene zvyšuje, keď sa proces blíži ku koncu. Udržiavaním konštantného prietoku pomocou regulácie prietoku sa môžete zamerať na požadovaný výkon bez ohľadu na množstvo mletia. To vám umožní objaviť nové recepty a chute, ktoré by ste inak možno nemohli vyskúšať.

Niektoré stroje na profilovanie prúdenia, vrátane Profitec Pro 700 a Rocket R nine one, používa lopatku alebo gombík na reguláciu otvárania ventilu medzi bojlerom a komorou bojlera. To poskytuje okamžitú kontrolu nad rýchlosťou pohybu skupiny a tiež umožňuje klikateľnú ikonu na prednej strane balenia. Pomocou technológie profilovania prietoku môžete zlepšiť kvalitu a konzistenciu vášho espressa. Ešte lepšie výsledky môžete dosiahnuť inštaláciou súpravy na vylepšenie profilovania prietoku, ktorá sa odporúča pre Profitec-espresso kávovary s hlavou skupiny E61.
Back to top