Preskočiť na obsah
Snabb Start Guide - Barista och Espresso Snabb Start Guide - Barista och Espresso

Stručný návod na obsluhu

Na dosiahnutie dobrého espresso potom musíte nastaviť nasledujúce nastavenia: úroveň mletia, množstvo kávy, množstvo espressa a čas. Toto všetko sa môže zdať ohromujúce a ťažko pochopiteľné, ale prejdeme si to všetko krok za krokom!

Predtým, ako začnete s nastavením espressa, budete potrebovať nasledovné:

  • Digitálna váha, ktorú je možné umiestniť pod espresso kávovar. Odporúčame vám kúpiť si digitálnu váhu na kávu, pretože je malá a kompaktná a má vstavaný časovač. Prečo to tak je, vysvetlíme o niečo neskôr. 
  • Celé espresso zrná. Poznáme naše obľúbené kliknite sem!
  • Porterov filter, Tamper a poháre s dvojitou dávkou. 

 

Predtým, ako začneme s praktickými aspektmi, musíte pochopiť, ako spolu súvisí množstvo kávy, stupeň mletia a čas.

Na dosiahnutie dobrého espresso Zvyčajne sa hovorí, že na každý gram mletej kávy by ste mali dostať 2 gramy. espresso. Čo to znamená v praxi? Odporúčame zomlieť približne 18 g zŕn na dvojitú šálku. Vaším cieľom je teda získať približne 36 g. espresso z 18 g mletej kávy. 

 

Prečo je čas taký dôležitý!

Čas na lúhovanie 36 g espresso malo by to trvať približne 20 až 30 sekúnd. Potom vyvstáva otázka, prečo by ste to potrebovali vedieť? Dôvodom je, že ak by kávovaru trvalo menej ako 20 sekúnd uvariť 36 g espresso potom by stroj nestihol extrahovať všetky arómy z kávy a tým pádom by ste dostali veľmi vodnatú a kyslú kávu. espresso. Uvarí stroj 36 g kávy za viac ako 30 sekúnd? espresso tak by to bolo aj s tvojím espresso Chuť veľmi spálená so silnou horkou dochuťou. Preto zlatým pravidlom espressa je, že príprava 36 g by mala trvať 20 až 30 sekúnd espresso.

 

 

Teraz môžeme začať zábavu a nastaviť stroj!

Aby sme získali spoľahlivé hodnoty, budeme pre každý jednotlivý test odvážiť 18 g fazule, kým nezískame požadované hodnoty: 36 g espresso v čase medzi 20-30 sekundami. V tomto návode na nastavenie použijeme jednostenný dvojitý šálkový hrnček, ktorý je súčasťou balenia vášho espresso kávovaru.

#1 Začiatok!

Mlynček má 16 úrovní mletia. Začnite nastavením úrovne mletia 8 pomocou gombíka na pravej strane kávovaru. Odvážte 18 g celých espressových zŕn a potom ich nasypte do mlynčeka. Všetko pomelte tak, aby ste vedeli, že vo vašom portafiltri je presne 18 g mletej kávy.

#2 Stlačte puk

Stlačte puk pomocou nástroja s názvom "Tamper". Potom vložte portafilter s vylisovanou kávou do kávovaru. 

#3 Pripravte sa na testovanie

Položte šálku kávy podľa vlastného výberu na digitálnu váhu, vynulujte ju a potom ju umiestnite pod espresso kávovar.

#4 Začnite variť!

Teraz sa dostávame k tej zaujímavej časti! Vyberte časovač telefónu. Začnite stlačením tlačidla „Program“ na prístroji. Po jeho stlačení bude blikať. Ďalším krokom je stlačenie tlačidla dvojitého dávkovania. Keď sa budete cítiť pripravení, stlačte tlačidlo a zároveň spustite časovač. Keď uvidíte na váhe 36 g espresso potom by ste mali zastaviť varenie opätovným stlačením tlačidla. 

#5 Analyzujte a testujte znova!

Ako sme už povedali, cieľom je získať 36 g za 20 až 30 sekúnd. Ak vaše stopky ukazujú čas kratší ako 20 sekúnd, mali by ste zrná zomlieť jemnejšie znížením úrovne mletia na mlynčeku. 1 na stupnici mlynčeka znamená jemné mletie a 16 znamená hrubé mletie. Čím menšie číslo, tým jemnejšie budete mlieť. Ak je váš čas vyšší ako 30 sekúnd, mali by ste zomlieť hrubšie.

#6 Prepracúvaj, kým nebudeš spokojný/á! 

Opakujte postup v kroku 4, kým nedosiahnete čas medzi 20 až 30 sekundami zmenou úrovne mletia. Keď budete s nastavením spokojní, kávovar automaticky uloží poslednú dávku. Takže pri ďalšej príprave espresso potom stačí stlačiť tlačidlo dvojitého vstreku iba raz.

Záver

Táto príručka vám pomôže rýchlo začať so získaním primerane dobrého espresso. Všetky druhy fazule sú rôzne a všetky majú inú chuť, takže je dobré mať na pamäti, že ak máte čas medzi 20 až 30 sekundami, ale nemyslíte si, že je to dosť dobré, mali by ste experimentovať ďalej! espresso je dobrý pri dobe varenia 20 sekúnd, zatiaľ čo iné môžu byť dobré pri dobe varenia 28 sekúnd. Chuť sa môže líšiť aj zmenou teploty varenia. Ako som už povedal, môžete s čímkoľvek experimentovať. 

Back to top