Dôležité veci, ktoré treba zvážiť pri výbere espressa!
Dec 30, 2021
Kúpili ste si nové balenie celých espressových zŕn a zaujíma vás, ako budú chutiť, alebo možno hľadáte nové espressové zrná do svojho espresso kávovaru? Tu sa s vami podelíme o niekoľko dôležitých bodov, ktoré treba zvážiť pri výbere espressových zŕn.
Dátum pečenia
Najdôležitejšou informáciou na vrecku s kávou je dátum praženia. V závislosti od pražiara sa dátum praženia zvyčajne zobrazuje na mierne odlišných miestach na vrecku, ale uistite sa, že je tam dátum praženia uvedený. V žiadnom prípade nekupujte kávu, ktorá nemá dátum praženia. So starou kávou sa veľmi ťažko pracuje a je takmer nemožné dosiahnuť s ňou dobré výsledky. Preto odporúčame kávu, ktorá je upražená do dvoch týždňov.
Po upražení zŕn začnú uvoľňovať oxid uhličitý, ktorý vznikol počas procesu praženia a je obsiahnutý v bunkovej štruktúre zŕn. Plynný oxid uhličitý sa časom uvoľňuje pomaly a proces sa urýchľuje kontaktom s vodou alebo kyslíkom. Hustá pena na povrchu vášho espresso Nazýva sa aj „crema“ a je výsledkom oxidu uhličitého, ktorý sa nachádza v espressových zrnách a dodáva im dobrú arómu a textúru. Čím je káva staršia, tým menej cremy, a preto bude káva vodnatejšia a bude mať horšiu chuť. Preto je dôležité kupovať zrná, ktoré sú čo najčerstvejšie pražené.
Pre predĺženie trvanlivosti kávy odporúčame uchovávať ju na chladnom a suchom mieste vo vrecku na kávu alebo v nádobe odolnej voči kyslíku.
Len preto, že vaša káva starne, neznamená to, že ju treba vyhodiť. Predtým, ako sa rozhodnete vyhodiť vzácnu kávu, môžete ju najskôr skúsiť jemnejšie zomlieť, aby ste z nej vyťažili viac. Ak to nefunguje, môžete vyskúšať iný spôsob prípravy, ktorý nie je tak ovplyvnený čerstvosťou kávy.
Profil hrdze
Neexistuje žiadny stanovený štandard pre to, ako tmavá alebo svetlá by mala byť káva pražená. Stupeň praženia však môže drasticky zmeniť hustotu kávových zŕn, to, ako ľahko sa káva dá extrahovať a ako je potrebné prispôsobiť prípravu kávy vlastnostiam zrna. Čím dlhšie sa zrno praží, tým viac stráca svoju štruktúru a stáva sa suchším, čo má za následok tmavší profil praženia. Pre tých, ktorí si varia espresso, Je potrebné zamerať sa na nasledujúce aspekty: teplota varenia, stupeň mletia, t. j. ako jemne alebo hrubo mlejete kávové zrná, a v neposlednom rade pomer vody a kávy.
Recept na varenie

Odkedy svetlo pražené Kávy majú kratší čas praženia, vyššiu hustotu, a preto je ťažšie z kávy extrahovať všetky arómy, chute a textúru. Aby ste týmto ťažkostiam predišli, musíte ju pripravovať pri vyšších teplotách, jemnejšom mletí a dlhšom čase lúhovania. Odporúčame začať s pomerom kávy a vody 1:2 až 1:3, teplotou lúhovania 93 až 96 stupňov a úrovňou mletia, ktorá vám umožní dosiahnuť čas lúhovania 28 až 34 sekúnd.
Pre stredne hrdzavé povrchy Môžeme odporučiť pomer 1:1,5 až 1:2,5, teplotu varenia okolo 93 stupňov a mletie, ktoré vám umožní uvariť kávu za 25 až 30 sekúnd.
Pre tmavo pražené Pri kávových zrnách by sme odporúčali začať s pomerom 1:1 až 1:2, s mierne nižšou teplotou lúhovania 90,5 až 93 stupňov a mletím, ktoré vám umožní dosiahnuť čas lúhovania 25 až 30 sekúnd. Len preto, že na vrecku je napísané tmavá hrdza, neznamená to, že dosiahnete najlepší výsledok presným dodržiavaním nášho odporúčania, ale je to dobrý začiatok experimentovania, kým nedosiahnete najlepší výsledok pre vaše konkrétne zrná.
Región a nadmorská výška

Najčastejšie je káva pomenovaná podľa regiónu, z ktorého pochádza. Chuť kávy tiež odráža región, z ktorého pochádza. Káva vo všeobecnosti pochádza z týchto troch regiónov: Južnej a Strednej Ameriky, Afriky a juhovýchodnej Ázie, čo sú regióny blízko rovníka. Kávové plantáže potrebujú na pestovanie bohatú a úrodnú pôdu, mierne teploty, časté dažde, ochranu pred slnkom a vysokú nadmorskú výšku.
Najlepšie kávové zrná rastú v nadmorskej výške 600 až 1850 metrov. Dôvodom je, že čím vyššia je nadmorská výška, tým menej kyslíka je k dispozícii, čo môže následne spomaliť proces pestovania. Čím dlhší je proces pestovania, tým viac času má káva na dozrievanie a rozvoj komplexných chutí. Keď pražiari na vrecko napíšu nadmorskú výšku, v ktorej bola káva pestovaná, naznačuje to, aká intenzívna môže byť chuť kávy.
Ak vidíte, že pražiari píšu, že zrná majú tóny čokolády, karamelu a čučoriedok, znamená to, že správnym varením môžete dosiahnuť takéto chute bez pridania čohokoľvek. espresso A schopnosť cítiť tieto špecifické tóny môže byť náročná a vyžaduje si určité učenie. Vždy pracujete proti prirodzenej horkosti a kyslosti, ktoré sú súčasťou kávy. Trik spočíva v tom, že dosiahnete rovnováhu medzi horkosťou a kyslosťou, aby ste z kávy vyzdvihli dobré tóny, a to dodržiavaním vyššie uvedených odporúčaní a experimentovaním.
Zmes espressa alebo jeden pôvod?
Pri výbere kávy si overte, či je vrecko zmesou espressa alebo kávy typu „single origin“. Single Origin znamená, že káva pochádza iba z jednej farmy. Zmes espressa môže znamenať, že ide o zmes z rôznych fariem a regiónov. Pražiarne zvyčajne vyrábajú zmesi, aby získali dobré a vyvážené espresso zrná, a sú dobrým začiatkom pre tých, ktorí s prípravou espressa ešte len začínajú! Zmesi espressa sa zvyčajne varia ľahšie ako káva typu „single origin“ a dobre sa hodia k mlieku, ako je latte a cappuccino. Káva typu „single origin“ by sa dala skôr zaradiť medzi geek kávy, kde si naozaj chcete vychutnať jedinečné a špecifické tóny a chute, ktoré táto konkrétna farma ponúka, a preto sa odporúča piť ju vo forme čistého espressa alebo ako Americano.
Proces spracovania kávy
Po zbere kávových zŕn je potrebné ich pred odoslaním do pražiarne spracovať. Spôsob spracovania kávových zŕn môže určiť chuť kávy. Najbežnejším procesom spracovania je sušenie bobúľ, známe aj ako prírodná metóda, a praná káva. Káva je pôvodne ovocie. Keď bobule sčervenajú, niekedy zožltnú alebo žltočervenú farbu, zozbierajú sa a vo vnútri bobúľ sa nachádza samotné kávové zrno. Pri prirodzenom procese sa kávové zrná sušia na slnku niekoľko týždňov, kým úplne nevyschnú. Káva, ktorá prejde týmto typom spracovania, má zvyčajne najovocnejšiu chuť a najčastejšie sa pestuje v afrických oblastiach. Praná káva je najbežnejšou metódou, pretože vyžaduje najmenej práce a je to efektívna a rýchla metóda. Umytím bobúľ môžete oddeliť zrno od bobúľ. Praná káva má zvyčajne zaoblenejšiu a vyváženejšiu chuť.
Zhrnutie
Keď budete nabudúce uvažovať o kúpe nového vrecka na kávu, pokojne si pozrite, čo napísali pražiari, nájdete tam veľa užitočných informácií o príchutiach, dátume praženia, procese praženia, profile praženia a oveľa viac. Pochopením významu rôznych informácií a toho, ako ich možno implementovať do vášho varenia kávy, môžete dosiahnuť užitočné výsledky. Dúfame, že vám tento článok poskytol niečo, čo vám v budúcnosti pomôže uvariť ešte lepšiu kávu.
Ak hľadáte niečo nové, môžeme vám odporučiť naše espresso zrná na našej webovej stránke. Vždy predávame čerstvo pražené zrná z najlepších pražiarní vo Švédsku.