Preskočiť na obsah
Hur man väljer en kaffekvarn - Barista och Espresso Hur man väljer en kaffekvarn - Barista och Espresso

Ako si vybrať mlynček na kávu

 

Predtým, ako začneme s týmto článkom, viete, aký je rozdiel v chuti kávy medzi espressom, ktorý stojí 20 000 SEK, a espressom, ktorý stojí viac ako 50 000 SEK? Odpoveď znie žiadny. Verte či nie, oba espresso kávovary používajú odolné materiály s kvalitou, ktorá vám vydrží po zvyšok života. Rozdiel spočíva v jednoduchosti používania, extra vybavení a funkciách, lepšej povrchovej úprave atď., ale pokiaľ ide o samotnú chuť espressa, nelíšia sa od seba. Čo určuje, či získate komplexné chute, rôzne nuansy v... espresso potom je to výber mlynčeka na espresso. Výber mlynčeka určuje, či získate rôzne chute, ktoré sa v kávových zrnách nachádzajú. Čo potom robí mlynček dobrým alebo nie tak dobrým? Dôležité kritériá, ktoré je potrebné zvážiť, sú nekúpiť si mlynček na kávu, ktorý produkuje nerovnomerné kávové častice statickou energiou a teplom.

3 dôležité aspekty pri výbere mlynčeka na kávu

  • Veľkosť brúsneho kotúča
  • Tvar brúsnych kotúčov
  • Výkon motora

Veľkosť brúsneho kotúča

Veľkosť mlecích kotúčov je najjednoduchší spôsob, ako rozoznať rozdiel medzi rôznymi mlynčekmi na kávu. Často sa hovorí, že čím väčšie kotúče, tým lepšie, ale to nie je celá pravda. Čím väčšie mlecie kotúče, tým väčšiu reznú plochu musia kotúče použiť na mletie kávových zŕn. Preto väčší priemer kotúčov tiež znamená, že dokážu zomlieť zrná rýchlejšie v porovnaní s kotúčmi s menším priemerom, ktoré budú musieť zomlieť rovnaké množstvo zŕn s väčším počtom otáčok kotúčov. To znamená, že väčšie kotúče vyžadujú menej otáčok a dokážu zomlieť zrná rýchlejšie v porovnaní s mlynčekom s menšími mlecími kotúčmi. Viac otáčok tiež znamená, že vytvárajú statickú energiu a teplo, ktoré v káve nechceme. Káva so statickou energiou vytvára nerovnosti a často hrudky, čo vedie k slabej extrakcii. espresso. Preto možno konštatovať, že väčšie brúsne kotúče sú vždy lepšie, ale sú tiež spojené s vyššou cenou.

Kužeľové alebo ploché brúsne kotúče

Tvar mlecích kotúčov ide ruka v ruke s tvarom mlecích kotúčov. Kužeľové mlecie kotúče majú väčšiu reznú plochu v porovnaní s plochými mlecími kotúčmi s rovnakým priemerom. Výhodou kužeľových mlecích kotúčov je, že sa nemusia otáčať tak rýchlo ako ploché mlecie kotúče, pretože sa nespoliehajú na odstredivú silu, ktorú ploché mlecie kotúče potrebujú na dávkovanie kávy. Môžeme teda dospieť k záveru, že kužeľové sú lepšie ako ploché? Nie, na rozdiel od veľkosti mlecích kotúčov tvar mlecích kotúčov neurčuje, ktorý je lepší ako druhý, ale skôr osobné preferencie. Keďže kužeľové mlecie kotúče majú väčšiu reznú plochu, s ktorou pracujú, vytvárajú extrémne jemné častice. Malé častice sa v šálke rýchlejšie rozpúšťajú a dodávajú ľahšiu, kvetinovú chuť. Kužeľové mlecie kotúče však neprinášajú len výhody. Nevýhodou je, že v porovnaní s plochými vytvárajú nerovnomernosť mletia a môžu spôsobiť nerovnomernú extrakciu a vytvoriť kanáliky v kávovom puku. Na rozdiel od kužeľových mlecích kotúčov poskytujú ploché mlecie kotúče rovnomernejší výsledok mletia, a teda rovnomernejšiu veľkosť častíc. Ploché mlecie kotúče zvyčajne poskytujú rovnomernejšiu extrakciu a konzistentnejší výsledok. To poskytuje tradičnejšiu a vyváženejšiu chuť espressa.

Výkon motora

Jednoducho povedané, čím väčší motor s vyšším výkonom, tým lepšie výsledky prípravy espressa.

Zhrnutie

Hoci nás veľa ľudí kontaktuje so žiadosťou o modernizáciu svojho espresso kávovaru, najprv odporúčame modernizovať mlynček na kávu. Čím lepší je mlynček na kávu, tým viac nuáns a komplexných chutí môžete z kávových zŕn vychutnať s presnejším a bezpečnejším mlynčekom na espresso. Pri kúpe mlynčeka na kávu sa snažte vynaložiť približne 40 % z celkového rozpočtu na mlynček na kávu.

Back to top