Espresso Technika 101: Základné testy
Jun 01, 2024
Nástroje, ktoré potrebujete
Aby ste zabezpečili, že vaša espresso kávovar funguje normálne, postupujte podľa týchto krokov na testovanie jeho základných funkcií. Potrebujete nasledujúce nástroje:
- Stopky
- Odmerka (355 ml) alebo espresso váha s pohárom
- Zátka na spätné preplachovanie a portafilter
Pred začatím sa uistite, že váš stroj je aktualizovaný s údržbou a čistením skupinovej hlavy. Ak váš stroj má programovateľné predinfúzovanie, vypnite ho alebo nastavte na 0 pred začatím testov. Odstráňte akékoľvek filtre, obrazovky, zmäkčovače alebo zmäkčovacie sáčky z vodnej nádrže stroja.
Test 1: Prúdový tok
- Odstráňte portafilter zo stroja.
- Umístite odmerku pod skupinovú hlavu alebo položte pohár na váhu, zmerajte váhu a potom položte pohár pod skupinovú hlavu.
- Zdvihnite páku na varenie alebo stlačte vhodné tlačidlo a spustite stopky, keď začne voda tiecť. Zastavte "výstrel", keď stopky ukazujú 30 sekúnd.
- Zaznamenajte výsledky a porovnajte ich s nasledujúcimi referenčnými hodnotami:
- Štandardná E61 skupinová hlava: 235-355 g za 30 sekúnd.
- Stroje s reguláciou prietoku: 175-235 g za 30 sekúnd.
- Saturované skupinové hlavy: 235-355 g za 30 sekúnd.
Test 2: Tlak skupinovej hlavy
- Nainštalujte zátku na spätné preplachovanie do portafiltera a uzamknite ju do skupinovej hlavy.
- Zdvihnite páku na varenie alebo stlačte vhodné tlačidlo na spustenie varenia. Ak váš stroj nemá časovač na výstrel, spustite stopky súčasne.
- Sledujte manometer tlaku pri varení a zaznamenajte, ako dlho trvá, kým ihla dosiahne nastavený tlak.
- Zaznamenajte výsledky. Ihla by mala dosiahnuť nastavený tlak stroja (9-10 Bar) do 10 sekúnd. Ak váš stroj má reguláciu prietoku, uistite sa, že lopatka je úplne otvorená a porovnajte manometer tlaku skupinovej hlavy s manometrom tlaku čerpadla. Ich správanie by malo korelovať.
Test 3: Funkcia pary
- Nechajte parný kotol zahriať a dosiahnuť plný tlak. Ukazovateľ na manometri pary by mal ukazovať medzi 1,25-1,75 Bar v závislosti od vašich nastavení.
- Otvorenie parného ventilu do šálky a pozorujte manometer pary. Mal by okamžite a rovnomerne klesnúť o približne 0,50-0,75 Bar.
- Nechajte parný ventil bežať 30 sekúnd. Ukazovateľ by mal zostať okolo 0,5-1,0 Bar počas celej doby. Malé odchýlky nie sú dôvodom na obavy.
- Zatvorte parný ventil a sledujte parný kotol, keď sa opäť zahrieva. Manometer pary by sa mal vrátiť na svoje normálne voľnobehové tlak.
- Opakujte test niekoľkokrát. Stroj by mal fungovať dosť konzistentne každýkrát.
Test 4: Obnova teploty pre parný kotol
- Nechajte parný kotol zahriať a dosiahnuť plný tlak. Ukazovateľ na manometri pary by mal ukazovať medzi 1,25-1,75 Bar v závislosti od vašich nastavení.
- Otvorenie horúcej vody alebo stlačenie tlačidla na dávkovanie horúcej vody zo stroja do šálky.
- Dávkujte 235-355 ml horúcej vody a sledujte manometer pary. Čerpadlo by sa malo okamžite zapnúť, aby naplnilo kotol.
- Sledujte PID teplotu a/alebo manometer pary. Teplota a tlak by mali oba stabilne stúpať späť na svoje nastavené hodnoty.
- Opakujte test niekoľkokrát. Stroj by mal fungovať dosť konzistentne každýkrát.
Kontaktujte nás
Ak niektorý z týchto testov ukáže výsledky mimo uvedených intervalov, neváhajte kontaktovať náš technický tím pre ďalšiu pomoc. Zabezpečenie správneho fungovania vašej espresso stroje je rozhodujúce pre vychutnanie si dokonale uvarenej espresso každýkrát. Pravidelná údržba a správne používanie stroja predlžuje jeho životnosť a zlepšuje zážitok z kávy.