Údržba a čistenie espresso kávovaru
Jun 01, 2024
Čistenie a údržba espresso kávovaru
Espresso kávovary sa môžu zdať ako zložité, high-tech zariadenia a aj nimi sú. Našťastie sa však relatívne ľahko udržiavajú v čistote. Po uvarení kávy espresso alebo napareného mlieka, zostane po ňom kávová usadenina a zvyšky mlieka. Postupom času môžu tieto zvyšky ovplyvniť kvalitu vašej kávy a poškodiť kávovar. Videli sme nespočetné množstvo kávovarov, ktoré prišli na údržbu plné nečistôt a usadenín. To môže kávovar poškodiť a znížiť kvalitu vašich nápojov. Chceme, aby ste si každé ráno vychutnávali čistú a chutnú kávu a aby vám kávovar dlho vydržal. Tu je niekoľko jednoduchých krokov, ako udržať váš kávovar v perfektnom stave.
Voda a váš espresso kávovar
Najväčším problémom, ktorý v našom technickom oddelení vidíme, je hromadenie vodného kameňa v dôsledku nízkej kvality vody. To môže výrazne skrátiť životnosť vášho zariadenia a viesť k drahým opravám. Tento problém vyriešte tým, že budete vždy používať filtrovanú a mäkkú vodu. V prvom rade si otestujte vodu. Aj keď máte systém zmäkčovania vody pre celý dom, nemusí to stačiť. Celková tvrdosť vody by mala byť medzi 35 – 85 ppm. Pre zariadenia s priamym pripojením aj pre zariadenia so zásobníkom odporúčame systém zmäkčovania a filtrácie vody. Investícia do takéhoto systému čistenia vody alebo systému filtrácie vody pre vodnú nádrž je celoživotnou poistkou proti najväčšej príčine porúch zariadenia. Ste presvedčení, že voda je dôležitou súčasťou? Prečítajte si viac v článku o dôležitosti vody pre vaše zariadenie.
Denná údržba
Čistenie hlavy skupiny Po uzemnení, udupaní a vytiahnutí espresso Je dôležité okamžite prepláchnuť hlavu prístroja. Ihneď po uvarení vyberte portafilter a utrite ho dočista. Potom hlavu prístroja prepláchnite 1 – 3 sekundy, aby ste sa uistili, že sa vypláchla všetka kávová usadenina a oleje. Ponechanie kávovej usadeniny v hlave prístroja môže viesť k usadeninám, ktoré sa neskôr ťažko odstraňujú.
Čistenie parnej trysky Čistenie parnej trysky je tiež veľmi dôležité, pretože zvyšky mlieka ju môžu poškodiť a ovplyvniť chuť. Parnú trysku opláchnite pred aj po naparovaní mlieka. Pred naparovaním mlieka položte na koniec parnej trysky handričku a zapnite ju na 1-2 sekundy. Tým sa zabezpečí, že v mlieku nezostanú žiadne zvyšky vody z parnej trysky. Po naparení mlieka parnú trysku ihneď utrite dočista a znova ju 1-2 sekundy oplachujte. Najlepšie je to urobiť vlhkou handričkou.
Spätný preplach vodou Ďalšou rutinou, ktorú môžete pridať, je rýchle spätné preplachovanie vodou. V našej kancelárii vždy používame jedno alebo dvojtryskový portafilter naplnený „slepým“ filtrom. Keď sme ráno pripravení, rýchlo opláchneme a utrieme. Ak chcete byť ešte dôkladnejší, môžete utrieť aj zvyšok stroja.
2-4 týždne údržby
Každé dva až štyri týždne by ste mali vykonať dôkladné čistenie. To zahŕňa odstránenie sprchovej zásteny a namočenie zásteny aj košíka portafiltra do roztoku Puly Čistiaci prášok Caff Plus, alternatívne Puly Čistiace tablety Caff Plus. Na vydrhnutie hlavy zostavy použite kefu a dôkladne prepláchnite čistiacim prostriedkom vo forme prášku alebo tabliet.
Každých šesť mesiacov
Každých šesť mesiacov je dôležité čistiť mlynček a parnú trysku (ak ju používate). Dva produkty to veľmi uľahčujú: Puly čistiace mlieko a Urnex Tablety Grindz pre mlynček. Čistenie môžete vykonať aj bez týchto prostriedkov, ale vďaka nim je proces rýchly a jednoduchý. Namočte parnú trysku do Puly prostriedok a prepustite cez mlynček malé množstvo prípravku Grindz. Toto je tiež vhodný čas na kontrolu filtra vo vašom systéme zmäkčovania vody a jeho v prípade potreby výmenu.
Raz ročne
Raz ročne je vhodné vymeniť tesnenie hlavy valcov a sitko. Je to jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť, aby vaša espresso naďalej chutí dobre a že stroj funguje dobre aj v dlhodobom horizonte.
Dodržiavaním týchto pravidel údržby si môžete zabezpečiť, aby váš espresso kávovar zostal čistý a fungoval optimálne. Nielenže sa tým zlepší chuť vašej kávy, ale aj sa predĺži jeho životnosť a zníži sa riziko drahých opráv. Čistenie a údržba espresso kávovaru nemusí byť časovo náročné ani zložité, ale je dôležitou súčasťou udržiavania vášho kávovaru v perfektnom stave a vychutnávania si toho najlepšieho espressa každý deň.