Hoppa till innehåll
Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso - Barista och Espresso Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso - Barista och Espresso

Espresso 101: Naučte sa základy espresso

Čo je Espresso?

Espresso je druh metódy varenia kávy. Espresso nie sú to špecifické kávové zrná alebo typ praženia. Čo odlišuje espresso v porovnaní s inými typmi metód varenia je tlak. Na varenie espresso, Horúca voda sa pretláča cez kompaktnú, jemne mletú kávu pod vysokým tlakom. Normálne medzi 6 a 9 barmi. Keďže sa káva varí pri takej vysokej teplote, všetky prírodné arómy a plyny sa z kávy rýchlo a efektívne extrahujú. Výsledkom je koncentrovaný malý kávový nápoj s veľmi komplexnou chuťou s aromatickou vrchnou vrstvou, známou aj ako crema. 
Espresso má vyššiu dávku kofeínu na ml v porovnaní s uvarenou kávou. Šálka bežnej uvarenej kávy s objemom 15 cl obsahuje približne 70 mg kofeínu, zatiaľ čo dvojitá espresso pri 36 mg obsahuje približne 150 mg kofeínu. 

Čo je teda krém?

Crema je vrchná vrstva peny na espresso a je základnou a jedinečnou vlastnosťou prípravy espressa. Crema sa tvorí v dôsledku prítomnosti oxidu uhličitého v káve, ktorý sa uvoľňuje vysokým tlakom pri varení. Samotný oxid uhličitý sa tvorí počas procesu praženia. Hoci espresso Pri správnej príprave sa množstvo krému môže líšiť v závislosti od faktorov, ako je profil praženia a typ kávových zŕn. Vo všeobecnosti majú zrná Arabica tendenciu mať menej krému ako zrná Robusta. Dokonca aj svetlo pražené zrná vytvárajú menej krému ako stredne a tmavo pražené zrná. Farba krému tiež naznačuje, aký silný je váš nápoj z hľadiska kofeínu. espresso je. Čím tmavšia farba, tým vyšší je obsah kofeínu. espresso mať. 

Ako mám piť? espresso?

Espresso sa zvyčajne vyznačuje horkou alebo kyslou dochuťou. Ale v závislosti od výberu fazule môžete pripraviť fantastickú espresso ktorá nemá ani horkú, ani kyslú dochuť s komplexnými chuťami, ako je ovocie, sladkosť, čokoláda a orechy. V porovnaní s bežne uvarenou kávou je zážitočná espresso čo je oveľa silnejšie práve preto, že kávový nápoj je oveľa menší, ale koncentrovanejší. Potom espresso je v skratke lisovaná verzia uvarenej kávy. Pre niekoho, kto nie je zvyknutý piť čistú espresso chuťový zážitok môže byť ohromujúci. Možnosť vychutnať si komplexné chute, ktoré espresso ponuky si vyžadujú čas, ale sú veľmi obohacujúce, keď si rozviniete a zdokonalíte svoje chuťové poháriky. 
Espresso dá sa kombinovať s horúcou vodou, čo sa nazýva Americano a je to nápoj, ktorý sa najviac podobá uvarenej káve. Pridaním napeneného mlieka s espresso Môžete si pripraviť rôzne kávové nápoje vrátane latte, cappuccina, macchiata atď. Existuje mnoho rôznych receptov od studených a sladkých kávových nápojov až po malé nápoje, ako je napríklad Cortado. 

Ako mám variť? espresso?

Espresso uvarené kávovar na espresso ktorý dokáže pretlačiť kompaktnú jemne mletú kávu tlakom 9 barov. Pre dosiahnutie vyváženej espresso Existuje niekoľko dôležitých častí. Vo všeobecnosti by ste mali mať pomer mletej kávy k objemu 1:2. espresso. Takže ak si zomieľate 18 g kávy, mali by ste sa zamerať na približne 36 g. espresso a čas potrebný na výrobu tohto množstva espresso malo by to trvať 25 až 30 sekúnd. Potom môžete recept vždy spresniť zvýšením alebo znížením určitých parametrov. Neexistuje žiadny pevný recept ani pravidlo, ale toto je začiatok, ako začať a dosiahnuť dobrý výsledok. 
Back to top