Preskočiť na obsah
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso a jeho pomer varenia: Prečo je to také dôležité!

Úvod

Jednou z podstatných súčastí prípravy espressa je pomer medzi mletou kávou a objemom, ktorý dostanete, t. j. množstvom vody použitej pri varení. Čo je to dvojitý espresso? Záleží na množstve? Čo znamená Ristretto alebo Lungo? Prečo si ľudia vyberajú jedno pred druhým? Aký je rozdiel v chuti? Všetky tieto otázky súvisia s pomerom varenia. V tomto článku sa budeme venovať pomeru varenia medzi mletou kávou a množstvom vody a tomu, ako to môže ovplyvniť chuť a výsledok. Anglický autor, barista, majiteľ pražiarne, bývalý víťaz Majstrovstiev sveta Barista Majstrovstvá z roku 2007 sú významnou postavou vo varení espressa, James Hoffmann podrobne vysvetlil podmienky varenia vo svojom videu na YouTube: 

Odvážte množstvo v pomere objemu k hmotnosti

V minulosti, espresso vždy sa meria v objeme, ak ide o jeden espresso Objem šálky bol približne 30 ml a dvojité espresso približne 60 ml. Tento typ merania však nie je dostatočne presný na to, aby sme pochopili, aký dobrý alebo zlý bol výsledok. Keďže objem neukazuje, či je výsledok 60 ml. espresso pochádza z 18 g mletej kávy alebo z 20 g mletej kávy. Čo je veľký rozdiel. 

Ďalší dôvod, prečo by ste mali vážiť množstvo espresso Nedostatok objemu spočíva v tom, že je takmer nemožné dosiahnuť rovnaké výsledky týmto typom merania. Pretože časom káva starne, a preto sa množstvo oxidu uhličitého v zrnách znižuje. To následne vedie k menšej tvorbe peny na povrchu kávového zrna. espresso Menej peny znamená, že aj keď je objem pri 60 ml rovnaký, hmotnosť sa môže líšiť, takže čím viac peny, tým je ľahšia a naopak, s menšou penou. 

Pomer podľa hmotnosti

Pretože je dôležité merať množstvo espresso podľa hmotnosti na základe množstva mletej kávy použitej pri varení podľa hmotnosti. Vážením hmotnosti mletej kávy a hmotnosti množstva espresso Pomer varenia je nevyhnutným a základným nástrojom na dosiahnutie rovnakých výsledkov šálka za šálkou a užitočným nástrojom na nastavenie espresso kávovaru podľa druhu kávových zŕn. 

Prečo je vzťah taký dôležitý?

Varením v špecifickom pomere môžete dosiahnuť rovnaké výsledky. Nielenže môžete znovu vytvoriť tú istú espresso je dôležitým faktorom pri sledovaní toho, koľko z kávy extrahujete. Čím viac vody sa použije pri varení, tým viac sa extrahuje, a preto sa sila kávového nápoja znižuje a nápoj bude zriedenejší. Nájdením správneho pomeru teda môžete dosiahnuť vyváženú chuť. espresso ktorý nie je ani kyslý, ani horký. 

Najbežnejšie stavy a ich význam

Najbežnejšie podmienky varenia, ktoré nájdete v kaviarňach, sú Ristretto, Espresso a Lungo. Ristretto v taliančine znamená obmedzené a zvyčajne sa varí v pomere 1:1 až 1:15. Tradičné espresso sa zvyčajne varí v pomere 1:2 až 1:2,5 a Lungo 1:3. 

Pamätajte, že tieto pomery nie sú stanovené kamennými pravidlami, ale jednoduchými pokynmi. Vo všeobecnosti by ste mali pri varení začať s týmito pokynmi a potom experimentovať, kým nenájdete pomer, ktorý vám vyhovuje. 

Back to top